Avsnittsguide för Den osannolika mördaren, Netflix (2021)

(Netflix, 2021)

Stig Engström – Robert Gustafsson
Margareta Engström – Eva Melander

Hans Holmér – Mikael Persbrandt
Leif Wallin – Torkel Peterson
Torsten Bergman – Henrik Norlen
Arne Irvell – Peter Andersson
Lennart Granström (Irvells grupp) – Joel Spira
Göran Fors (Irvells grupp) – Emil Almén
Per Häggström (f.d. polis, nu Skandia) – Shanti Roney

Lisbeth Palme – Cilla Thorell
Olof Palme – Peter Viitanen
Mårten Palme – David Andersson
Sonja Levin – Johanna Wilson
Harry Levin – Magnus Krepper
Petronella Levin (yngre) – Ella Grau Roney
Petronella Levin (äldre) – Michelle Meadows
Tord (överstelöjtnant) – Mårten Klingberg
Kickan (överstelöjtnantens fru) – Cecilia Stenmark
Einar (ambassadråd) – Carl Johan Merner
Ambassadrådets fru – Aina Karin Sandberg
Stigs granne – Per Larsson
Anders (kollega, Skandia) – Bengt Braskered
Camilla (kollega, Skandia) – Camlla Krepper
Gunhild (kollega, Skandia) – Lia Boysen
Skandiachef – Mats Rudal
Kvinnlig väktare (Skandia) – Cia Eriksson
Manlig väktare (Skandia) – Einar Bredfeldt
Yvonne Nieminen – Maria Karpathakis
Anna Hage – Channa Ekborg
Falska Karin Johansson – Nora Ericsson
Falska Anna Hage – Julia Heveus
Rolf Furhammar – Harald Lönnbro
Gösta Söderström (första polis på plats) – Jimmy Lindström
Inspektör 1 – Oskar Töringe
Inspektör 2 – Cecilia Häll
Lars K – Peter Eriksson
Ingvar Carlsson – Jonas Malmsjö
Thomas Pettersson – Björn Bengtsson
Mattias Göransson (Filter) – Fredrik Gunnarsson
Sven Anér (privatspanare) – Niklas Falk

101

Taxichaufför 1 – David Wiberg
Stefan Glantz – Erik Ehn
Lars Jeppson – Johan Karlberg
Karin Johansson – Agnes Hargne Wallander
Taxichaufför 2 – Andreas Grant
Piketchefen – Hasse Brontén
Lars Christiansson – Oskar Thunberg
Kirurg – Michel Riddez
Konstapel 1 – Tobias Hjelm
Civilist – Ebba Ahlström Killgren
Klas (journalist, Svenska dagbladet) – Jesper Barkselius
Karin (fotograf, Svenska dagbladet) – Samantha Bonnview
Ulf Dahlsten (statssekreterare) – Ola Wahlström
Tipsmottagare – Louise Ryme, Henrik Johansson
Grovsorterare – Olle Jernblad
Tecknare (vittne) – Amanda Lindblom
Tecknarens kompis – Noha Mousbah
Anette (receptionist Polisen) – Lena Mossegård

[28 februari 1986] Två skott hörs, och Olof Palme faller dödligt skadad till marken. Mördaren, Stig Engström, tar till flykten samtidigt som polis/ambulans tillkallas. Paret Palme förs till sjukhus medan Stig tar sig tillbaka till sin arbetsplats, Skandia. Lisbeth (Palme) får dödsbudet. Sonen Mårten lämnar signalement på en mystisk man med stålbågade glasögon. Stig tar sig hem till sin chockade fru Margareta. Nästa morgon kommer en rasande Arne Irvell, spaningschef på Riksmordkommissionen, till jobbet och undrar vad fan hans underordnade sysslar med. Han ringer in all tillgänglig personal.
   Stig berättar för en granne att han var en av de första på plats efter dådet, och Margareta tycker att signalementet påminner om honom. Han ringer SvD som intervjuar honom. Han berättar att han och en kvinna försökte hjälpa Palme. Irvell styr upp spaningsarbetet. Margareta betraktar förvånat Stigs (lögnaktiga) beteende. Hans Holmér tar över utredningen och håller en första presskonferens. Stig försöker dra sig till minnes vilka som kan ha sett hans flykt. Han ringer in en falsk observation.
   Irvell ingår inte i Holmérs ledningsgrupp, så han inleder sina egna undersökningar tillsammans med Lennart Granström och Göran Fors. Stig byter till ett annat par glasögon. Han njuter av uppmärksamheten intervjun i SvD ger, och broderar ut sin berättelse allt mer. Holmér förhör Lisbeth. Antalet tips överväldigar polisen, medan spaningsledningen snabbt bestämmer sig för att det var planerat av en grupp proffs.
   Ett kvinnligt vittne ritar av mannen hon sett, och Holmér låter tillverka en fantombild. Stig kan lättad konstatera att den inte uppvisar några likheter med honom. Irvell och hans grupp går igenom flyktvägen, kollar vittnesmål och inser att polisen ännu inte förhört Stig.

102

Uniformerad polis – Emil Brulin
Victor Gunnarsson – Hannes Fohlin
Gunnar Ek – Björn Andersson
Folke Rydén – Rasmus Luthander

Fors ringer Stig, som ljuger om sin klädsel, tid då han lämnade kontoret och ett samtal med Lisbeth. [2008: Thomas Pettersson (TP) kontaktar gamle privatspanaren Sven Anér och berättar om sin teori som har med CIA, Skandia och Palmes familj att göra. Sven nämner Stig Engström] Irvell är övertygad om att Stig ljuger, och ber Granström att följa upp. Stigs uppgifter är förbryllande, så de beslutar sig för att ta in honom. Samtidigt grips ”33-åringen” (Gunnarsson) och förhörs. Ett vittne kan peka ut honom, men Holmér är inte nöjd med en ensam galning, han vill ha en konspiration.
   När det visar sig att vittnet redan fått se bilder på 33-åringen avskriver Holmér honom. Irvell tar sina fundering om Stig till Holmér, som dock avfärdar honom. Irvell kontaktar före detta kollegan Per Häggström, som nu jobbar på Skandia och ber honom luska lite. [Stigs chef under många år berättar för TP att det var något fel på Stig, att han hade en obehaglig, ombytlig karaktär. Stig umgicks med Palmehatande överklass i Täby.] [1983: Överklassen samlas hos Harry Levin, en ”vän” till Stig som är en översittare.] Stig blir förvånad när han får veta att polisen genomför en rekonstruktion på Sveavägen utan att han får vara med.
   Stig kontaktar Folke Rydén, som gör ett aningen insinuant reportage om att polisen väljer bort ”pusselbitar” som inte passar. Häggström letar igenom Stigs kontor och pratar med vakterna om Stigs agerande mordkvällen. Han rapporterar tillbaka till Irvell, som undrar hur Stig kunde vara vid biografen Grand klockan 23.00 om han stämplade ut först 23.19? Irvell kallar Stig till förhör. Stig bär sina ”ljugkläder”, och pressas av Fors och Granström. Han identifierar två vittnen, men misstar sig på Anna Hage, kvinnan som försökte hjälpa Palme. Häggström upptäcker att en bakdörr till Skandia-huset stod olarmad tiden för mordet.

103

Mobbare (1953) – Fabian Penje, Frode Östlin
Stig Engström (1953) – Isak Svalhed
Louise Meyer – Anna Tulestedt
Anna Eckerman (Stigs exfru) – Elin Klinga
Rickard (Annas son) – Jonathan Falk

[Stig förnedras både 1953 och på 1980-talet, men skrattar bort det.] [2015: TP diskuterar Stig med sin chef, Mattias Göransson, på tidningen Filter.] Häggström och Irvell går igenom hur Stig rört sig på mordkvällen. Wallin tipsar Holmér om en ”hårdför jävel” som sagt att Palme skulle dö. Irvell pratar med Gösta Söderström, första polisen på plats, som svär på att Stig inte befunnit sig på mordplatsen. Holmér instruerar Torsten Bergman att frigöra 400 000 kronor till en dansk kontakt. Irvell och gruppen pratar igen med vittnen. Den danska kontakten överlämnat ett papper med pistolmodell (Llama) och serienummer, som hon hävdar är mordvapnet.
   Irvell försöker återigen få Holmér att lyssna på hans teori om Stig, men avfärdas. Margareta bekymrar sig över Stigs besatthet av mordet på Palme. Irvell går i pension och avtackas (översvallande) av Holmér. Irvell bistår Häggström i dennes fortsatta internutredning om Stig. Han är besviken på f.d. kollegorna Fors och Granström, som (under Holmérs påverkan) har släppt Stig som misstänkt. Man slår till mot PKK:s lokaler.
   [2015: TP förklarar att Holmér fick Fors att städa undan alla alternativa teorier, som Skandiamannen.] Holmér avskriver officiellt Stig från utredningen. Häggström skickar sin rapport till Palmegruppen men den arkiveras oläst. [2015: TP får Häggströms PM av Sven. TP:s teori är att CIA ville röja Palme ur vägen, och anlitade Stig via organisationen Stay-behind.] [Före mordet: Stig berättar för överklassarna att han ser Palme flera gånger i veckan. Levin ger Stig exklusivt vin i födelsedagspresent trots att han vet att Stig har problem med spriten.] Två år har gått, och belöningen höjs till 50 miljoner. Nye utredaren, Hans Ölvebro, tror att mördaren står att finna i materialet som redan finns insamlat. Häggström, som fått lämna Skandia, söker upp Stig och föreslår att de delar på belöningen. Stig ser ut att ett ögonblick fundera på saken.

104

Christer Pettersson – Matti Baustedt
Moderaternas ordförande – Jan Waldekrantz
Inspektör 3 – Douglas Johansson
Jörgen Almblad (åklagare) – Richard Forsgren
Riberdahl (åklagare) – Alexandra Zetterberg
Hovrättsdomaren – Siw Erixon
Advokat – Robert Sjöblom
Reporter från S&S – David Book
Vapenhandlare – Göran Engman

Christer Pettersson hämtas till (frivilligt) förhör. [2016: TP kontaktar Margareta som bestämt avvisar tanken på att Stig mördat Palme.] [1982: Stig väljs in i Moderaternas kommunalparti i Täby.] Pettersson delges misstanke om mordet på Palme. Lisbeth går motvilligt med på att delta i en vittneskonfrontation. [1982: Stig går emot partiet i frågan om att riva en skola.] Lisbeth identifierar ”alkoholisten” Pettersson i en patetiskt skev videobandad konfrontation.
   Stig vittnar i rättegången mot Christer Pettersson och drar sin lögn om samtalet med Lisbeth. Senare vittnar Söderström, och påpekar att Lisbeth inte var kontaktbar. [1982: Skolan räddas, men Stig betraktas som förrädare.] Pettersson döms, men frias i Hovrätten. [2016: Margareta ger Stig sitt stöd, och Göransson tycker att storyn börjar känns ”skakig”. Utan vapenkoppling har de ingen bok.] Sven söker upp Stig och anklagar honom direkt, och i brevväxlingar, för att ha ljugit ihop sitt vittnesmål. Stig ber Levin att dra åt helvete när denne drygar sig vid en tillställning.
   Stig försöker intressera tidningar för sin berättelse, men bara branschtidningen ”Skydd & Säkerhet” gör en intervju, där Stig spinner rena konspirationsteorier och indirekt antyder att han mördade Palme. Efter ett vansinnesutbrott på kontoret pensioneras Stig. [2016: I kundregistret hos en vapenhandlare hittar TP Harry Levin, som ägde en Magnum-revolver. Han ringer Petronella.] [1985: Levin visar Stig sin vapensamling, och en .357 Magnum.] [28 feb. 1986 20.06: Stig lämnar kontoret för att äta och ser familjen Palme utanför biografen Grand.]

105

Polis – Carl Stjernlöf
Skötaren (behandlingshem) – Mats Blomgren
Kurator – Sofie Lybäck
Stig (11 år) – Zachariar Boustedt
Stigs far – David Rangborg
Stigs mor – Julia Marko Nord
Stigs moster – Mikaela Ramel
Krister Peterson (förundersökningsledare) – Sven Ahlström
Maria Johansson (Palmegruppen) – Magdalena In De Betou
Kypare – Cedomir Djordjevic

[28 feb. 1986: Stig återvänder till Skandia, till synes fylld med hat.] En polispatrull hittar Stig som kört i diket. Han döms för grovt rattfylleri, tas in på behandlingshem och beordras terapi. Stig anser sig frisk och använder tiden till att babbla om sin betydelsefulla roll i samband med mordet på Palme. [2017: TP anser att Stig fått/snott vapnet från Levin. Stig hade tidigare varit medlem i en skytteförening. Göransson är nöjd och anser att de ska gå i tryck.] [28 feb. 1986 21.11: Stig tar fram revolvern.] Margareta hjälper Stig att installera sig i lägenheten i samband med deras skilsmässa. [1947: Stigs föräldrar flyttar till Indien, men lämnar honom hos en släkting i Sverige.]
   Stig utgjuter sig om alla människor som gjort hans liv till ett helvete. Han erkänner snudd på mordet, men besinnar sig. Sven lägger fram sina funderingar kring Skandiamannen på radio. Stig försöker få ordning på sitt liv, häller bort all sprit och börjat motionera. [28 feb. 1986 22.19: Stig tar revolvern och lämnar kontoret via den olarmade dörren.] [2019: Krister Petersson meddelar att de kommer att namnge mördaren inom kort. De kontaktar Margareta rörande två anonyma tips från mars 1986 som skulle ge Stig alibi. Hon nekar till att ha ringt samtalen.] Stig återfaller i spritmissbruk.
   Han ringer sitt första ex, Anna, för att bekänna mordet (?) men hon lägger på. Petronella försöker hjälpa Stig, men han ber henne gå. När Petronella senare ringer, angående något han sagt om att hon nära på räddat honom, har Stig begått självmord. [28 feb. 1986: Stig betraktar Palme på avstånd.] [2020: Petersson anser att Stig Engström är mördaren, men då han är död läggs förundersökningen ner.] [1986: Stig återvänder till kontoret och ”stämplar ut”. Han får syn på, och följer efter, paret Palme en kort bit innan han skjuter. På radion i bussen hem kablas nyheter om Palmes död ut. Övriga passagerare chockas, men Stig ler i smyg.]